Două de “prima dată” 

Nu stiu care ar trebui sa fie titlul acestei postari, care se refera in mare parte la experienta Retezat Sky Race.

Si nici nu prea stiu cu ce anume sa incep, asa ca o sa incep cu esenta: a fost prima cursa la care nu am trecut linia de finish si a fost prima cursa la care mi -a fost, in sensul cel mai profund al cuvantului, frica.

Povestea cursei ar fi cam aceasta: prima parte a cursei a fost fascinanta, au fost multe provocari, au fost multe momente in care m-am oprit si m-am minunat de cat de frumos e muntele ( si inca ma mai minunez rememorand).

Am aflat ca pot merge pe creasta muntelui, am aflat ca pot escalada laterala muntelui vazand golul de langa. M -am descurcat binisor, nu m-am oprit, nu mi -a fost frica de inaltime si m-am descurcat bine cu teama rationala, ce vine din constientizarea pericolului.

Am reusit sa fac timpii intermediari, am coborat binisor, mai m-a durut putin genunchiul, dar, per ansamblu, m-am simtit foarte bine si m-am bucurat de cursa.

Dupa cabana Buta am decis, desi am avut o oarecare indoiala, sa urc pe Custura. Am aflat ca vremea e acceptabila, se poate urca si am pornit usurel in alergare.

Am avut o portiune de urcare prin padure si apoi am iesit in zona de gol alpin (cred a asa se numeste), o zona de urcare catre varf fara vegetatie, cu relief exlusiv pietros.

Vantul batea tare si initial am crezut ca ploua, insa era grindina. O grinda care, in combinatie cu vantul, te lovea aproape dureros. Nu stiu cand s-a intetit, dar imi amintesc ca efectiv nu mai vedeam bine si simteam ca ma destabilizez din cauza vantului.

Mi se parea ca in jur e doar ceata si hau, iar la un moment dat am realizat ca am inceput sa tremur. Sa tremur bine, as putea spune (ulterior, am aflat ca si buzele erau in trend – un movaliu-vinetiu corespunzator).

Am ramas putin in spatele grupului cu care alergasem si am sesizat ca eram singura, intre un imens de pietre ude, cu vant puternic si gheata venind din toate partile.

Mi -a fost teama, de fapt, ce teama, mi-a fost fricaaaaa. Frica, de -a dreptul. M-am ghemuit pentru a ma adaposti langa pietre, dar senzatia era ca nu am unde sa ma ascund.

Stiam ca mai am cativa alergatori in spate, insa era clar ca nu puteam tipa si nici nu vedeam bine, din cauza grindinei. Celor din fata le-am facut la un moment dat cu mana, in incercarea de a le spune sa se opreasca si sa ma astepte, insa nu cred ca m-au vazut sau ca aveau cum sa ma vada.

Ghemuita langa pietre, am vazut 2 alergatori venind spre mine. M-am ridicat si le-am spus ca nu mai plec de langa ei. Si asa s-au pricopsit cu mine pe capul lor, iar prezenta mea nu era chiar cea mai agreabila atunci. Cu toate astea, desi situatia era una de criza, au avut grija si de alta persoana, in afara de cea proprie, fara sa ma cunoasca. Se spune ca pe munte nu lasi pe nimeni in spate, iar acum am vazut ce insemana asta 🙂

Ulterior, a venit Salvamontul, ne-a adunat pe toti cei care ne aflam in drum spre varf si am coborat impreuna spre Cabana Buta, luptandu -ne cu vantul si grindina pana am ajuns in zona cu vegetatie.

Tare mult le multumesc alergatorilor ce m-au recuperat de acolo, Stefan si Adrian pe numele lor,  celor din grupul cu care am coborat, Salvamontului (ne -au dat paturi si ceai la cabana Buta) si Jandarmeriei montane.

A fost prima cursa la care nu am trecut linia de finish, tare ciudat sentiment..dar mi -am promis ca o voi trece anul viitor.

Pana atunci, Retezatul ramane in memorie ca primul munte pe a carui creasta am alergat, dar si ca muntele care mi-a aratat ce aproape suntem cateodata de cer, la propriu si la figurat.

Evident, thanks #bucuriaalergariisuperteam, fara voi nu ar fi fost vreodata alergare la inaltime :). Iulian, multumim pentru aripi. Imi pare rau ca v-am creat emotii; de fapt, e tare placut sentimentul de a stii ca jos te asteapta echipa ta, mai ales atunci cand ai trait senzatia ca nu mai ajungi teafar pana acolo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s