Și jap, o palmă!

O palmă bine meritată.

În acest weekend am participat la cursa OnTopOfTheWorldRun, desfășurată la Sinaia.

Traseul:  12.5 km si o diferenta de nivel de 1235 m,  Aleea Pelesului-Sinaia și Vf. Furnica -cota 2000 ,  predominant pe macadam si pe poteci.

Nu as ști să spun exact de ce m-am înscris. Doi dintre prietenii mei de la Bucuria alergării  se înscriseseră de ceva vreme și, auzindu-i povestind despre cursa, mi-am dorit sa merg și eu.  Mi-era  și dor de munte. Mi-am imaginat ca porțiunile de alergare vor fi asemănătoare celor de la Semimaratonul DHL, iar pe cele  abrupte mă voi descurca cu urcarea.

Traseul e greu, dar nu asta face obiectul postării. Nici nu sunt în măsura, la acest  moment, să apreciez asupra dificultății lui.

Ideea e alta și e tare simplă: NU aveam ce căuta la această cursă, raportat la gradul de pregătire, lipsa mea de experiența în alergări montane și lista elementelor obiective care ar fi trebuit sa ma facă conștinentă de faptul că nu era cazul să mă înscriu poate continua.

Însă m-am înscris. Cursa mi-a dovedit ( evident !!) că nu eram pregătită. Prima reacție a fost una de dezamăgire. Eram dezamagită de mine și am reacționat tare ciudat la asta.

Ulterior, am reflectat asupra stării și asupra cursei și am înteles că era cazul să primesc un astfel de duș rece.

Oricât de tare ți-ai dori să alergi sau să participi la o cursă, trebuie să-ți evaluezi , la rece, starea fizică, gradul de pregătire și experiența. Și cel mai important, cred că nu trebuie să te bazezi doar pe faptul că îți dorești să alergi cursa și să speri că organismul tău se va subordona dorinței.

Una e să vrei, alta e să poți. Dorința și bucuria de a alerga sunt extrem de importante, dar nici pe departe suficiente.

Cea mai importante concluzii : în alergare, trebuie să fii corect și cinstit față de tine și față de organismul tău. Să nu fii arogant și sa-ți imaginezi că îl vei putea forța să facă mai mult decât poate, doar pentru că îți dorești.

Trebuie să fii cinstit și corect față de cei care s-au pregătit pentru o astfel de alergare montană, poate chiar ani de zile. Din respect pentru ei și pentru efortul lor, nu trebuie să te înscrii la o cursă pentru care nu ești pregătit. Ideea că ai putea duce o cursă , fără pregătirea necesară, le aruncă în derizoriu efortul celor care au muncit pentru asta.

Dacă vrei să faci sport, orice sport, trebuie să renunți la mândrie și să recunoști, față de tine, față de ceilalți, că ai o zi proastă. Li se întâmpla tututor sportivilor din lumea asta și nu e un motiv de dezamagire sau rușine. Trebuie să poți spune : azi nu pot. Și să te oprești.

Acest blog se numește blog de avocat alergător.

Nu sunt alergător. Până la a merita titlul de alergător mai este tare mult (nu știu  dacă îl voi merita vreodată, iar scopul meu nu e acesta ).

Sunt doar un om căruia îi place să alerge și care o sa alerge mult timp de acum încolo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s