Elena (Ella) Negruzzi- prima femeie avocat pledant din Romania

Citeam un articol aparut in revista “Avocatul”, a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, ” Chipuri si portrete din lumea avocaturii romanesti( http://unbr.ro/ro/chipuri-si-portrete-din-lumea-avocaturii-romanesti/) si astfel am aflat despre ea.

Recunosc, pana la acest moment nu m-am intrebat niciodata cine a fost prima femeie avocat pledant din Romania sau in ce perioada a activat.

Si nici nu m-am gandit vreodata cat de greu i-a fost sa lupte cu bariele impuse de societate, cu discriminarea si cu ideile preconcepute.

Abia dupa lecturarea articolului mentionat, am cautat mai multe informatii despre ea.

Ella L. Negruzzi (sau Elena Negruzzi) s-a nascut la  11 septembrie 1876, Hermeziu, județul Iași si a urmat cursurile Facultatii de Drept din Iasi.

A fost prima femeie avocat pledant atat din Romania, cat si din Estul Europei. Dupa terminarea facultatii, dorind sa profeseze  in cadrul Baroului Iasi,  a starnit protestele colegilor avocati, pentru ca acestora nu li se parea normal si firesc ca o femeie, care nu avea nici macar drept de vot, sa poata fi avocat.

Abia dupa 6 ani de procese, i s-a recunoscut dreptul de a practica aceasta meserie. A profesat ca avocat în Baroul Covurlui – Galați și din 1919, în Baroul București.

A infiintat organizatiile  ” Emanciparea femeii” si ” Frontul feminin” si a militat impotriva razboiului, facand parte din organizatia ” Grupul avocatilor democrati “.

O admir pentru perseverenta si pentru  indrazneala de a fi o deschizatoare de drumuri. O admir mai ales pentru faptul ca nu a pornit de la ideea ca  ” astea sunt  regulile si chiar daca sunt incorecte, trebuie acceptate ca atare”, greseala pe care, din pacate, o facem multi dintre noi.

Ar trebui sa ne inspire. Si sa incercam sa schimbam ceea ce nu ni se pare corect, chiar daca sau mai ales daca toti ceilalti ne spun ca nu se poate face nimic.

Ella_Negruzzi

pentru mai multe informatii:

http://legalmagazin.ro/ella-negruzzi-prima-femeie-avocat-din-estul-europei/

http://www.istorie-pe-scurt.ro/ella-negruzzi-prima-femeie-avocat-din-estul-europei/

Leave a comment